Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές μετά την «βουτιά» της Τετάρτης. Κέρδη 2% για τον DAX 30 και 2,7% για τον CAC 40. «Άλμα» 22% για το πετρέλαιο. Νέες πιέσεις στο ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το μπαράζ μέτρων για στήριξη της οικονομίας, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, μετά από έκταση σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού ύψους 750 δις. ευρώ.

Η κίνηση της ΕΚΤ φανερώνει τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα μετά την άνοδο του κόστους δανεισμού τους, στον απόηχο των προγραμμάτων στήριξης των οικονομικών τους από διαφορετικές κυβερνήσεις όπως η ελληνική.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πραγματοποίησε τη δεύτερη έκτακτη μείωση επιτοκίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας μείωσε τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 0,1%.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά £200 δισ.

Στο μεταξύ, συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4-5% το 2020 και της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% προβλέπει τώρα η Deutsche Bank, λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού.

Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει το «εθνικό κλείδωμα» πέραν της 3ης Απριλίου.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λομβαρδία «σύντομα» δεν θα μπορούν να βοηθούν σε νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Attilio Fontana την Τετάρτη, καθώς παρότρυνε όλους να μείνουν στο σπίτι.

Η Ιταλία είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα εκτός Κίνας, όπου ξεκίνησε η εστία COVID-19.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,91% στις 287 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,4% στις 5.151 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2% στις 8.610 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,68% στις 3.855 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,29% στις 15.466 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «εκτοξεύτηκε» 22% στα 24,90 και ο χρυσός κερδίζει 0,3% στα 1.482 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 1,3% έναντι του δολαρίου στο 1,0775 από 1,0916 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v