Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα μέτρα στήριξης ανεβάζουν τις ευρωαγορές

Κέρδη 3,9% στη Φρανκφούρτη, 1,2% στο Λονδίνο. «Whatever it takes» και μπαράζ παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη. Δεύτερη μέρα κερδών δείχνουν τα futures της Wall.

Τα νέα μέτρα στήριξης ανεβάζουν τις ευρωαγορές

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο υιοθετούν την προσέγγιση «whatever it takes» για να περιορίσουν το οικονομικό χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 3,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1,2%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 4,8%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 3,2% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 2,6%.

Αλμα κάνουν τα futures της Wall Street, δείχνοντας σε δεύτερη μέρα κερδών, mε κέρδη 2,3% για τον Dow, 1,9% για τον S&P 500, 3,1% για τον Nasdaq. Τα futures του Nasdaq χτύπησαν limit up.

Η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της πανδημίας, με τον απολογισμό των θανάτων στην Ιταλία να έχουν ξεπεράσει αυτόν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια και ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετά από παρόμοιες κινήσεις της Fed, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και σήμερα της Νορβηγίας.

Μπαράζ μέτρων για στήριξη της οικονομίας, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες, με πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού 750 δισ. κατά της πανδημίας και αγορές και ιδιωτικών και κρατικών αξιών ως το τέλος του έτους. 

Ανοδικά κινήθηκε χθες η Wall Street μετά τις παρεμβάσεις από ΕΚΤ, Fed και τις ενέσεις ρευστότητας από την κυβέρνηση Τραμπ. Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θέλει το Κογκρέσο να στείλει επιταγές 1.000 δολαρίων στους ενήλικες και 500 δολάρια στα παιδιά, για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού. Με κέρδη έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες.

Στην Ασία, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 1%, ενώ στο πράσινο βρέθηκαν οι δείκτες στις υπόλοιπες αγορές. Ανοδος 0,7% για τον ASX στην Αυστραλία, 1,6% για τον Shanghai και 1,3% για τον Senzen στην ηπειρωτική Κίνα, κέρδη 4,7% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, 6,3% στην Ταϊβάν και 7,4% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 5,7%, στα $26,67 και το μπρεντ 5,8%, στα 30,12 δολάρια ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v