Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

«Βουτιά» 5,25% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Απώλειες πάνω από 3% σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Πτώση 4,7% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές μέρες καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται στην Ευρώπη και οι επικεφαλής των χωρών της Ε.Ε. αδυνατούν να συμφωνήσουν στην έκδοση ενός κοινού ομολόγου.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που δεν οδήγησε, μετά τις γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών-μελών, παρά το αίτημα των εννέα χωρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης, που έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της επιδημίας της ευρωζώνης, θα πρέπει να επιδείξουν σύνεση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους για καταβολή μερίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν αργότερα φρέσκα κεφάλαια, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδεικνύουν σύνεση όταν αποφασίζουν για τα μερίσματα και να έχουν μια προορατική άποψη για τους κινδύνους προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση όπου θα δημιουργηθούν ανάγκες για κεφάλαια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο μεταξύ, «βουτιά» έκανε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία αυτόν τον μήνα, εν μέσω δραματικής επέλασης του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 81,7 μονάδες, από 97,8 τον Φεβρουάριο, πτώση που η ιταλική στατιστική υπηρεσία χαρακτήρισε «συντριβή».

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η Ισπανία ανακοίνωσε 769 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στην χώρα όπου ήδη ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 4.858.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία. Ομως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από της Ιταλίας, η οποία κατέγραψε χθες 662 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 3,26% στις 310 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο «βούλιαξε» 5,25% στις 5.510 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,68% στις 9.632 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 4,23% στις 4.351 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 3,15% στις 16.822 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βουλιάζει» 4,7% στα 21,55 και ο χρυσός υποχωρεί 1,2% στα 1.631 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1087 από 1,1035 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v