Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το whatever it takes του Πάουελ σπιντάρει τις αγορές

Ράλι 4% για τα futures της Wall, κέρδη 6,3% στη Φρανκφούρτη και 4,5% στο Λονδίνο. Ριμπάουντ στα χρηματιστήρια, μετά τις απεριόριστες δεσμεύσεις της Fed. Σε ιστορικό χαμηλό κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Ενισχύεται 6% το αργό.

Το whatever it takes του Πάουελ σπιντάρει τις αγορές

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στο απεριόριστο QE που ανακοίνωσε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα  (Fed) τη Δευτέρα, καθώς και στα άλλα μέτρα για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX κερδίζει 6,3%, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται 4,5%, στο Παρίσι, ο CAC κατά 4,5%, στη Μαδρίτη, ο ΙΒΕΧ 4,7%, στο Μιλάνο, ο ΜΙΒ 5,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 4,8% ανοδικά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Siemens κερδίζει 8,5% και η ολλανδική ING 8,3%.

Αλμα έκαναν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με κέρδη 7%, ο ASX στην Αυστραλία κατά 4,1%, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κατά 2,3% και ο Shenzen επίσης, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατά 4,3% και στη Νότια Κορέα ο KOSPI κατά 8,6%.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 6,3%, στα $24,84 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 5,1%, φτάνει στα 28,40 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός κερδίζει 4,4%, στα 1.642,50 δολάρια/ουγγιά.

Το επίκεντρο διεθνώς παραμένει στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η πανδημία ανεβάζει ταχύτητα.

«Χρειάστηκαν 67 μέρες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα για να φτάσει τις 100.000 περιπτώσεις, 11 μέρες για τις δεύτερες 100.000 περιπτώσεις και μόλις 4 μέρες για τα τρίτα 100.000 κρούσματα», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Υπάρχουν πλέον πάνω από 350.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 15.000.

Τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, για να συζητήσουν την αντίδραση στον κορωνοϊό.

Βυθίστηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 31,4 μονάδων, από 51,6 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

Ο τομέας των υπηρεσιών κατέρρευσε στις 28,4 μονάδες από 52,6 τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση.

O PMI Μαρτίου είναι μία ένδειξη της βουτιάς του ΑΕΠ κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, σημειώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατά 1 έως 4 εκατ. την τελευταία εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ συρρικνώθηκε ο τομέας υπηρεσιών τον Μάρτιο, ενώ με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας η βιομηχανική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v