Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 3,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 5,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται 3,8% αρνητικά. Η αποτυχία συμφωνίας για ευρωομόλογο επιβαρύνει το κλίμα.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επεκτείνουν την πτώση τους οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό παραμένουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κλίμα επιβαρύνεται μετά και το ναυάγιο για τα coronabonds στη Σύνοδο Κορυφής

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 5,2%, στο Παρίσι ο CAC 4,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 4,2% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 3,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 3,8% χαμηλότερα.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που δεν οδήγησε, μετά τις γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών-μελών, παρά το αίτημα των εννέα χωρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

H τηλεδιάσκεψη υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θυελλώδης, καθώς η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση χωρών-μελών ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Κέρδη για τρίτη συνεδρίαση χθες στη Wall Street παρά την «εκτόξευση» στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύτηκαν στις 3,28 εκατ. αιτήσεις, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 695.000 αιτήσεις το 1982. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν λιγότερες αιτήσεις και συγκεκριμένα 1,5 εκατ.

«Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το πακέτο τόνωσης 2 τρισ. δολαρίων καθώς και οι παρεμβάσεις της Fed θα δώσουν ανάσα στην αμερικανική οικονομία», σχολίασε αναλυτής.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα λάβουν τις επιταγές των 1.200 δολαρίων που προβλέπονται από το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Γερουσία εντός τριών εβδομάδων.

Oι επενδυτές ωστόσο προειδοποιούν πως η προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρήθηκε στις διεθνείς αγορές θα χάσει τη δυναμική της, εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης της πανδημίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,6%, στα 22,76 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1%, διαμορφώνεται στα $26,07. Ο χρυσός, με πτώση 1%, φτάνει στα 1.640,40 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο $1,101 ενώ η στερλίνα με άνοδο 0,1%, διαμορφώνεται στο 1,220 δολάριο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί 5 μονάδες βάσης, στο -0,42%, ενώ του γαλλικού με πτώση 3,4 μονάδων βάσης, φτάνει στο -0,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v