Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 3% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. "Άλμα" 4,9% για τον χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει έντονα τους επενδυτές παρά τα πακέτα στήριξης από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών του κορωνοϊού στην Ισπανία έφθασε τις 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, για να φθάσει στις 33.089.

Νωρίτερα, η Fed δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Οι κινήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα προσθέτουν δύναμη πυρός στις αμερικανικές προσπάθειες να στηριχθεί η οικονομία, σημειώνουν οι Financial Times.

«Η FED δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Στο μεταξύ, έκκληση απευθύνουν κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου «κρίσης», ύψους ενός τρισ. ευρώ, με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), υπό τον τίτλο: «Η Ευρώπη πρέπει τώρα να μείνει οικονομικά ενωμένη».

Όπως σημειώνεται στην εισαγωγή του άρθρου, «οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν τους αδύναμους. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξει η Ευρώπη ότι είναι πραγματικά αυτό που επικαλείται συχνά, μια κοινότητα πεπρωμένου».

Επιπλέον, συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 7,2-20,6 ποσοστιαίες μονάδες και 255-729 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου.

Για «κύμα» χρεοκοπιών επιχειρήσεων προειδοποιεί ταυτόχρονα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK).

Ο κορωνοϊός θα στοιχίσει στη Γερμανία σε απώλειες παραγωγής, μειωμένη εργασία και ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε οικονομική κρίση ή φυσική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, υπολογίζει το Ifo και τονίζει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως αξίζει να επενδύει κανείς στον τομέα της πολιτικής της υγείας.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 4,3% στις 280 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,79% στις 4.993 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,1% στις 8.741 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,32% στις 3.391 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,09% στις 15.559 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 0,1% στα 22,66 και ο χρυσός κερδίζει 4,9% στα 1.550 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,0756 από 1,0696 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v