Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη να σημειώνουν άνοδο άνω του 2%. Πάνω από τα 1.700 δολ. ο χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και την Fed για ενίσχυση της ρευστότητας.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει το άμεσο κόστος καταπολέμησης του κορωνοϊού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να χρηματοδοτεί άμεσα τις κρατικές δαπάνες σε προσωρινή βάση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά βρετανικών ομολόγων έως ότου υποχωρήσει η πανδημία Covid-19, παρόλο που θα έρθει αντιμέτωπη με κριτική για πολιτική «στυλ Ζιμπάμπουε», που έχει οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό όπου έχει εφαρμοστεί.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κινητοποιήθηκε για να προσφέρει επιπλέον 2,3 τρισ. δολάρια σε δάνεια. Συγκεκριμένα θέτει σε λειτουργία νέες γραμμές για ρευστότητα σε μικρές επιχειρήσεις και δήμους και επεκτείνει μέτρα που λανσάρισε προ μηνός για να στηρίξει την αγορά εταιρικού χρέους.

Παράλληλα, ο χειρότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ο Μάρτιος για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Exchange Traded Funds-ETFs) που είναι εισηγμένα στην Ευρώπη, καθώς τα χρηματιστήρια σημείωσαν απότομη πτώση λόγω των οικονομικών διαταραχών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επενδυτές τράβηξαν €21,9 δισ. από τα ETFs τον περασμένο μήνα. Ηταν το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό που απομακρύνθηκε ποτέ, σύμφωνα με το Morning Star.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,56% στις 331 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,9% στις 5.842 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,24% στις 10.564 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,44% στις 4.506 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 1,4% στα 25,44 και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 3% στα 1.735 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,0935 από 1,0857 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v