Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά το διήμερο ράλι

Τα χρηματιστήρια συνεχίζουν τα σκαμπανεβάσματα, εν μέσω εναλλαγής φόβου και ελπίδας για την κατεύθυνση που παίρνει η πανδημία. Υπήρξε αισιοδοξία χθες ότι ο ιός κατεβάζει ταχύτητα, αλλά το τέλος του φαίνεται να είναι ακόμη μακριά.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά το διήμερο ράλι

Πέφτει η αισιοδοξία για την υποχώρηση της πανδημίας και μαζί με αυτή και οι ευρωπαϊκές αγορές. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 0,6%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,9%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών το ναυάγιο στο Eurogroup που οδηγεί σε νέα συνεδρίαση την Πέμπτη. Δεκαέξι ώρες προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά το χάσμα Βορρά-Νότου δεν γεφυρώθηκε. Ο επικεφαλής του οργάνου, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι στόχος του παραμένει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας κατά της Covid-19, για να καλύψει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες και να υπάρξει δέσμευση σε ένα ευμεγέθες σχέδιο ανάκαμψης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Τρίτη να αναστείλει την αμερικανική συμβολή στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας τον τρόπο που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού και την «εύνοια» που δείχνει, κατ’ αυτόν, προς την Κίνα, πριν κάνει λίγο αργότερα ένα βήμα πίσω.

«Θα αναστείλουμε» την καταβολή «των ποσών που προορίζονταν για τον ΠΟΥ», είπε αρχικά ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Μερικά λεπτά αργότερα όμως, φάνηκε να υπαναχωρεί, προκαλώντας μάλλον σύγχυση, λέγοντας πως σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο. «Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά θα εξετάσουμε την πιθανότητα αυτή», δήλωσε ο Τραμπ, αντιφάσκοντας με την πρώτη του τοποθέτηση.

Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν τα σκαμπανεβάσματα εν μέσω εναλλαγής φόβου και ελπίδας για την κατεύθυνση που παίρνει η πανδημία του κορωνοϊού. Υπήρξε αισιοδοξία χθες ότι ο ιός κατεβάζει ταχύτητα, αλλά το τέλος του φαίνεται να είναι ακόμη μακριά.

Μικτά πρόσημα στην Ασία, καθώς οι χώρες συνεχίζουν να παλεύουν με την πανδημία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Σιγκαπούρη πέρασε επίσης μία σειρά από νόμους που απαγορεύουν τις κοινωνικές συναθροίσεις οποιουδήποτε μεγέθους και σε ιδιωτικό επίπεδο και σε δημόσιο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε αρχικά ο ιός, από σήμερα Τετάρτη.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 6% συρρικνώθηκε η γαλλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ύφεση από το 1945, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του -5,3% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1968, κατά τη διάρκεια της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που ξέσπασε στη χώρα, των μαζικών απεργιών και μαθητικών-φοιτητικών διαδηλώσεων.

Οι Γάλλοι μένουν στο σπίτι από τις 17 Μαρτίου, με τον περιορισμό να ολοκληρώνεται επισήμως στις 15 Απριλίου, αν και η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να παραταθούν.

Το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, το Tesco, αναμένει να έχει χτύπημα έως 1,1 δισ. δολάρια από τα κόστη που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ προειδοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πρόβλεψη κέρδους για το τρέχον οικονομικό έτος.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ομιλος ανακοίνωσε ότι εάν η συμπεριφορά των καταναλωτών επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι τον Αύγουστο, αναμένει πιθανότατα ότι οι εξτρά δαπάνες – που κυρίως αφορούν το προσωπικό και τα λειτουργικά κόστη- θα αντισταθμιστούν από τις πιο υψηλές πωλήσεις και την ελάφρυνση του εταιρικού φόρου που εισάγει η κυβέρνηση, ως βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. H μετοχή του υποχωρεί 3,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,8%, στα $24,55 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,2% και φτάνει στα 32,27 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v