Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 1,8%. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δέχεται ακόμη ένα πλήγμα, αφότου το ΔΝΤ δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία φέτος θα έχει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Υφεση.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επεκτείνουν την πτώση τους οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε διάφορες χώρες που θα επιτρέψει στις μηχανές της οικονομίας να πάρουν πάλι μπρος.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 1,8%, η Μαδρίτη 1,9%, το Μιλάνο 1,5%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 1,4% καθοδικά.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών δέχεται ακόμη ένα πλήγμα, αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία φέτος θα έχει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Υφεση, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020. Σε αντίθεση, τον Ιανουάριο προέβλεπε ότι η ανάπτυξη παγκοσμίως θα τρέξει με 3,3% φέτος.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του Π.Ο.Υ. στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Στο μέτωπο της Υγείας, έπειτα από δύο ημέρες που διαπιστωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Tην ίδια ώρα, σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις ξεκίνησαν ευρωπαϊκές χώρες. Χιλιάδες καταστήματα έχουν ανοίξει ξανά στην Αυστρία καθώς μειώνονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κέντρα με είδη για τον κήπο, καταστήματα «do it yourself», αλλά και μικρά μαγαζιά μπορούν  να ανοίξουν υπό αυστηρούς κανόνες για τις κοινωνικές αποστάσεις.

Στην Ιταλία, όπου πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία, έχει επιτραπεί να ανοίξει ξανά ένας περιορισμένος αριθμός καταστημάτων και επιχειρήσεων. Ωστόσο, ορισμένες από τις περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα, έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν. Η Λομβαρδία και άλλες περιοχές στο Βορρά θα κρατήσουν τα μέτρα για περισσότερο καιρό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται ελαφρώς (+0,05%), στα 20,13 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κινείται αρνητικά κατά 1,4%, στα $29,18.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v