Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές μετά την μικρή πτώση της Πέμπτης. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Κάτω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός.

Άνοδος στις ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, μία ακόμη παγκόσμια δοκιμή είναι πιθανό να κάνει η ΑstraZeneca για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά Covid-19, χρησιμοποιώντας χαμηλότερη δοσολογία, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας την Πέμπτη, εν μέσω αμφιβολιών για τα αποτελέσματα της μελέτης τελικού σταδίου.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό (έως 90%), όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις του χορηγηθεί μισή. Ωστόσο, αν χορηγηθεί ολόκληρη, η αποτελεσματικότητα υποχωρεί στο 62%.

Στο μεταξύ, απότομη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 3,6 μονάδες στην ΕΕ, φτάνοντας στις 86,6, ενώ κινήθηκε 3,5 μονάδες χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στις 87,6.

Η μέτρηση που αφορά τις προσδοκίες απασχόλησης κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κινούμενη αρνητικά κατά 3,3 μονάδες και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, στις 87,2 και 86,6 μονάδες αντίστοιχα.

Παράλληλα, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ανέκαμψε η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Ενισχύθηκε κατά 18,7% σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας. Σε ετήσια βάση, κινήθηκε 3,9% χαμηλότερα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο, μετά τη βουτιά 4,4% του Σεπτεμβρίου, ενώ οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,2% τον Νοέμβριο, μετά τη στασιμότητα του Οκτωβρίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, η ισπανική τράπεζα Banco Sabadell ανακοίνωσε σήμερα πως ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με την μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, την BBVA.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ακύρωση των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε καθώς οι δυο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους πιθανούς όρους για την ανταλλαγή μετοχών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 393 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,17% στις 6.373 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 13.335 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 5.598 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,8% στα 45,37 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 1,2% στα 1.788 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1945 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v