Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα στις ευρωαγορές

Μικρή πρώτη σημείωσαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές παρά την αισιοδοξία των επενδυτών ότι σύντομα θα βγουν στις αγορές τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως αφότου λάβουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών, δήλωσε σήμερα ο Μόνσεφ Σλάουι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας για τα εμβόλια.

«Το σχέδιό μας είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα εμβόλια προς τα κέντρα εμβολιασμού εντός 24 ωρών μετά την έγκριση, επομένως, αναμένω αυτό να γίνει ενδεχομένως τη δεύτερη ημέρα μετά την έγκριση, την 11η ή τη 12η Δεκεμβρίου», είπε ο Σλάουι στο CNN, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Στο μεταξύ, βουτιά έκανε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, αφότου οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε νέα lockdown και κοινωνικούς περιορισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ΡΜΙ της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έφτασε στις 45,1 μονάδες -είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων έξι μηνών. Ένα μήνα πριν ήταν στις 50,0 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερο από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση και πάνω από αυτό το όριο ανάπτυξη.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 388 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση 0,06% στις 6.347 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 13.126 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,07% στις 5.492 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 2% στα 1.834 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1894 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v