Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. "Άλμα" 4,4% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού και της έναρξης μετάβασης της εξουσίας από τον Τραμπ στον Μπάιντεν.

Νωρίτερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι έκτο συμβόλαιο για αγορά εμβολίων υπογράφει η Κομισιόν την Τετάρτη, αυτή τη φορά με τη Moderna.

Στο μεταξύ, με ρυθμό-ρεκόρ 8,5% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της αρμόδιας στατιστικής αρχής.

Η οικονομία ευνοήθηκε από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη τρίμηνη περίοδο του 2019, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι 4% χαμηλότερα.

Στον αντίποδα, επιδεινώθηκε ελαφρώς το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις τον Νοέμβριο, όπως και αναμενόταν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo).

O δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ιfo διολίσθησε στις 90,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 92,7 τον Οκτώβριο, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η μέτρηση που αφορά την αποτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης διαμορφώθηκε στις 90,0 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες στις 91,5.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,91% στις 392 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,55% στις 6.432 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 13.292 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,21% στις 5.558 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «άλμα» 4,4% στα 44,97 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 2% στα 1.801 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1873 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v