Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 14% για τον Stoxx 600 το Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 1986 σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, παρά τη σημερινή πτώση. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πανδημία κορωνοϊού επιτάχυνε τις αλλαγές που ήδη συνέβαιναν, ιδίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και των πράσινων τεχνολογιών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να είναι τόσο στοχευμένη όσο τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία είναι «εξαιρετικά σημαντικά» για την παροχή υποστήριξης στον τομέα των υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μ. Βρετανίας,Τζορτζ Γιούστις, δήλωσε ότι Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ολοένα και λιγότερο χρόνο για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία για το Brexit αλλά εάν αυτή την εβδομάδα σημειωθεί καλή πρόοδος τότε οι συνομιλίες μπορεί να παραταθούν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας για μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του έτους, αποφεύγοντας να δεσμευθεί ότι θα επικαιροποιιήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι στις διαπραγματεύσεις του Brexit αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντάνιελ Φέρι, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Εάν χρειαστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, θα είναι περιορισμένα και προσαρμοσμένα στις υφιστάμενες, πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, και θα υιοθετηθούν εγκαίρως προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για την 1η Ιανουαρίου».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,96% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,59% στις 6.266 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 13.291 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,42% στις 5.518 μονάδες.

Συνολικά, ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από το 1986 για τον Stoxx 600 σημειώνοντας «άλμα» 14%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 45,02 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.783 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1998 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v