Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Με πτώση άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και στην Κίνα προβληματίζει τους επενδυτές.

Ειδικότερα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα 144 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί από την 1η Μαρτίου, εν μέσω σοβαρού ξεσπάσματος στην επαρχία Χεμπέι, που εξώθησε τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι νέες ανησυχίες που προκαλεί η πανδημία άφησαν πίσω τον θετικό αντίχτυπο από το σχέδιο Μπάιντεν για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρις. δολαρίων.

Στο μεταξύ, όσο αναμενόταν αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, παρά την οικονομική επιβράδυνση και την πτώση του τζρίου, κυρίως χάρη στο καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο με Ρωσία, Τουρκία, Νορβηγία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών του ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 25,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο από τα €20,2 δισ. έναν χρόνο πριν.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν σε ετήσια βάση, με τις εισαγωγές να υποχωρούν 4,2% ενώ οι εξαγωγές κατά μόλις 1,0%, ανέφερε η Eurostat.

Παράλληλα, κατά 2,6% συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του ΑΕΠ από τότε που η χώρα μπήκε στο πρώτο lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, καθώς επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές σε έρευνα του Reuters -προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 5,7%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,06% στις 407 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,06% στις 6.729 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,49% στις 13.780 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,37% στις 5.603 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,2% στα 52,41 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,2% στα 1.829 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2095 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v