Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το άλμα στα κρούσματα κορωνοϊού ρίχνει τις ευρωαγορές

O DAX χάνει 0,3%, ο FTSE 100 επίσης και ο CAC 40 υποχωρεί 0,6%. Πτώση 0,2% για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και οριακές απώλειες για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Το άλμα στα κρούσματα κορωνοϊού ρίχνει τις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν χαμηλότερα την Παρασκευή μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,1% και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας υποχώρησε 2,6%

Επιπλέον, οι επενδυτές ανησυχούν για τα lockdown λόγω Covid-19 παγκοσμίως και τα καθημερινά άλματα σε νέα κρούσματα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και του Μεξικού. 

O DAX χάνει 0,3%, ο FTSE 100 επίσης και ο CAC 40 υποχωρεί 0,6%. Πτώση 0,18% για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και οριακές απώλειες για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες Πέμπτη το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Το σχέδιο προβλέπει κολοσσιαίες δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Κατά 2,6% υποχώρησε το ΑΕΠ της Βρετανίας το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο, καθώς επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε πολύ μεγαλύτερη πτώση. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά μόλις 1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, τον κινεζικό γίγαντα των smartphone, Xiaomi, έβαλε στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που φέρονται να έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό η κυβέρνηση Τραμπ. Η μετοχή της εταιρείας κάνει βουτιά 10,7% στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά την ανακοίνωση της είδησης.

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,27% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στο $1,21292, ενώ η βρετανική λίρα είναι 0,25% χαμηλότερα, αλλάζοντας τα χέρια στο $1.3658.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v