Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πανδημία και πολιτική

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι κινείται σταθεροποιητικά, ενώ το Μιλάνο χάνει 0,6%. Στο επίκεντρο η δεύτερη παραπομπή Τραμπ σε δίκη και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Καλές ειδήσεις από το εμβόλιο της J&J.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πανδημία και πολιτική

Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, παρά τις ανησυχίες για την πανδημία κορωνοϊού και την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο παραμένει η εξέλιξη των εμβολιασμών, που δίνει ελπίδες για τερματισμό της πανδημίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Με 232 ψήφους υπέρ και 197 κατά το Σώμα αποφάσισε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δίκη στη Γερουσία. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε χθες οτι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, «Ζωντανή Ιταλία», παραιτούνται απο την κυβέρνηση Κόντε. «Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Στα καλά νέα της ημέρας από το μέτωπο της πανδημίας, μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση δημιούργησε το πειραματικό εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson στη μελέτη πρώιμης ασφάλειας, δίνοντας μία εικόνα για το πώς θα αποδώσει στον πραγματικό κόσμο, καθώς η εταιρεία πλησιάζει περισσότερο στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για έγκριση. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, πάνω από το 90% των συμμετεχόντων παρήγαγαν ανοσοποιητικές πρωτεΐνες, που ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα, εντός 29 ημερών από τη λήψη του εμβολίου, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα εντός 57 ημερών. Η ανοσοαπόκριση διήρκεσε για 71 μέρες.

Στο μέτωπο των δεδομένων, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Δεκέμβριο, καθώς οι αναταραχές παγκοσμίως λόγω πανδημίας κορωνοϊού τροφοδότησαν τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα ακόμη και αν το πιο ισχυρό γουάν έκανε τις εξαγωγές πιο ακριβές. Οπως μεταδίδει το Reuters, οι κινεζικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 18,1% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το άλμα του 21,1% τον Νοέμβριο. Ηταν ωστόσο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο 15%.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι κινείται σταθεροποιητικά, η Μαδρίτη επίσης, ενώ το Μιλάνο χάνει 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v