Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακή άνοδο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενώ υποχώρησαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Ενισχύεται το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παραμένουν επικεντρωμένοι πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν νομοσχέδιο για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πως το «λουκέτο» στη Γερμανία για την συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild.

«Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτόν τον βρετανικό ιό, τότε μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα. Χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα ακόμη εβδομάδες σκληρών μέτρων», είπε η Μέρκελ.

Στο μεταξύ, κατά 3,5% αναμένεται να αναπτυχθεί το ΑΕΠ στη Γερμανία το 2021, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας βιομηχανιών (BDI) Siegfried Russwurm, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας φέτος, «αλλά θα υπάρχει καλή πιθανότητα να το επιτύχει αυτό στο πρώτο εξάμηνο του 2022».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι «η βιομηχανία θα είναι η κινητήριος δύναμη που θα οδηγήσει την οικονομία και την ευημερία της χώρας».

Παράλληλα, η Υπηρεσία Συνοριακής Προστασίας και Τελωνείων των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε εξαρτήματα αεροσκαφών και άλλα προϊόντα από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,06% στις 408 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 6.754 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,07% στις 13.927 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,17% στις 5.652 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,3% στα 52,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.841 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,21767 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v