Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την άνοδο της Τρίτης. Απώλειες άνω του 1% στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Υποχωρεί το ευρώ. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εντός της Ευρωζώνης να συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, την ώρα που συνεχίζεται η κόντρα της Κομισιόν με την AstraZeneca.

Ειδικότερα, η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα, εν μέσω διαμάχης μεταξύ της εταιρείας και του μπλοκ, για τις ελλείψεις παραγωγής.

Η ακύρωση έρχεται μετά από μία εκρηκτική συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca, Pascal Soriot, την Τρίτη, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση όσον αφορά την παράδοση των εμβολίων της στην ΕΕ, αλλά επρόκειτο περισσότερο για «best effort» (συμφωνία βέλτιστης προσπάθειας). Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ είχε παραγγείλει 3 μήνες αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, επιδεινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK, ο δείκτης κλίματος, καθώς μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, βρίσκεται πλέον στις -15,6 μονάδες, υποχωρώντας κατά 8,1 μονάδες από τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναθεώρησε υψηλότερα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος. Εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5% έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,15% στις 403 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,24% στις 6.571 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,81% στις 13.620 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,16% στις 5.459 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 53,22 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.846 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2100 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v