Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,7% όπως και το Μιλάνο. Την αβέβαιη τάση των διεθνών αγορών ακολουθούν οι ευρωπαϊκές. Πολύ αργό και περίπλοκο το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, αντανακλώντας την αβέβαιη τάση που παρατηρήθηκε και σε άλλες διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο επίκεντρο παραμένει η πανδημία, τα κρούσματα και τα lockdown. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,7% όπως και το Μιλάνο.

Υπάρχει ωστόσο κάποια αισιοδοξία λόγω της κυκλοφορίας των εμβολίων. Το ΔΝΤ αναθεώρησε υψηλότερα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος. Εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5% έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%. 

Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, καθώς κυκλοφορούν νέες και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού.

Παράλληλα, η Γαλλία κάλεσε την ΕΕ να ξεπεράσει τα «μπλόκα» για να διασφαλίσει την ταχύτερη εκταμίευση των 750  δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στα κράτη μέλη, ενώ είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα απαιτήσει επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών περιορισμών της ευρωζώνης.

Μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε πως «βλέπω ότι υπάρχουν εμπόδια και πως όλο αυτό είναι πολύ αργό, πως χρειάζεται να επιταχύνουμε και πως αν θέλουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση στην καλύτερη κατάσταση, το ευρωπαϊκό χρήμα πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Στο μέτωπο των δεδομένων, επιδεινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK, ο δείκτης κλίματος, καθώς μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, βρίσκεται πλέον στις -15,6 μονάδες, υποχωρώντας κατά 8,1 μονάδες από τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v