Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πάνω από τα 63 δολ. το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στον χρυσό.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τις τελευταίες μακροοικονομικές ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, με ώθηση από την μεγαλύτερη αισιοδοξία που εμφάνισαν η βιομηχανία, οι υπηρεσίες αλλά και οι καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ετήσια έρευνα κλίματος της Κομισιόν έδειξε πως η οικονομική αισιοδοξία στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στις 93,4 μονάδες αυτόν τον μήνα από 91,5 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν πως ο σχετικός δείκτης θα διαμορφώνονταν στις 92 μονάδες.

Παράλληλα, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειώθηκε λίγο τον περασμένο μήνα, αλλά παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά το ότι το μπλοκ διολίσθησε και πάλι σε ύφεση και οι τράπεζες λένε πως περιορίζουν την πρόσβαση στις πιστώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7% τον Ιανουάριο από 7,1% τον προηγούμενο μήνα, αλλά κοντά στο υψηλό 10ετίας του 7,4% που είχε αγγίξει τον Μάιο.

Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε στο 3% από 3,1%, και παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος από τον Απρίλιο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,36% στις 411 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 6.651 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,69% στις 13.879 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,24% στις 5.783 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 63,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,2% στα 1.775 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2229 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v