Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με τον γερμανικό δείκτη DAX 30 να σημειώνει «άλμα» άνω του 3%. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων από τη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές πέρασαν το πακέτο, στέλνοντάς το πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων για αναμενόμενη έγκριση, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούσαν την ανάγκη για μία ακόμη στήριξη.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι σκιαγράφησε σήμερα μια συγκρατημένα αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία της Βρετανίας μετά την πανδημία της Covid και δεν αναμένει μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, κάτι που ο επικεφαλής οικονομολόγος του και κάποιοι επενδυτές βλέπουν ως κίνδυνο.

«Αν έπρεπε να κάνω μια περίληψη της διάγνωσης, είναι θετική αλλά με μεγάλες δόσεις επιφύλαξης», δήλωσε ο Μπέιλι σε ομιλία του στο ίδρυμα Resolution Foundation.

Παράλληλα, κατά 2,5% υποχώρησε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έκανε βουτιά 3,9%.

Η κατασκευαστική παραγωγή κινήθηκε 0,5% αρνητικά, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,8% και η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατά 3,0%, μηνιαίως. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,1% στις 417 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 6.719 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 3,31% στις 14.380 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,08% στις 5.902 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,4% στα 65,17 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,3% στα 1.676 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1849 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v