Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι ευρωαγορές μετά το ράλι της Δευτέρας.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,19% στις 413 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 6.613 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,19% στις 14.039 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,29% στις 5.809 μονάδες.

Στο μεταξύ, στο 0,9% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 1,4% σε ετήσια βάση, κίνηση που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κατηγοριών - ακολουθούν οι υπηρεσίες με 1,2%.

Επιπλέον, κατά 8,7% βούτηξε ο τζίρος από τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή Destatis.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες για μικρή άνοδο κατά 1,3% και έρχεται εν μέσω δεύτερου lockdown το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν 4,5% αρνητικά έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,3%, μετά την αρνητική κίνηση κατά 9,1% τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, αναπάντεχη άνοδο σημείωσαν οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη τιμών κατοικίας σε εθνικό επίπεδο να ενισχύεται κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές κατοικιών ήταν 6,9% υψηλότερες, ανεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 6,4% του Ιανουαρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 60,76 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.730 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2079 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v