Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες 1,2% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να είναι πλήγμα για τις μετοχές. Στο επίκεντρο τα σχόλια Πάουελ. Σε υψηλό 30 μηνών το αργό. Καθοδικά ευρώ και στερλίνα.

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς μια ακόμη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων συνεχίζει να χτυπάει τις παγκόσμιες μετοχές. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται πλέον στο 1,54%.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,2%, όπως και το Λονδίνο και το Παρίσι. Ιδιες απώλειες για τη Μαδρίτη και πτώση 0,8% στο Μιλάνο.

Σε υψηλό 30 μηνών οι τιμές πετρελαίου. Ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) προκάλεσαν έκπληξη αποφασίζοντας να μην προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής καθώς οι αγορές πετρελαίου αρχίζουν να ανακάμπτουν με πιο γρήγορο ρυθμό. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,6%, στα 64,88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 1,8% διαμορφώνεται στα 67,95 δολάρια. 

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ασιατικές μετοχές, με τον Nikkei να κλείνει κατά 0,2% αρνητικά. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στόχος ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπαίνει πάνω από 6% για το 2021.

Στο επίκεντρο των επενδυτών τα σχόλια του επικεφαλής της Fed. Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει κάποιες πληθωριστικές πιέσεις στο επόμενο διάστημα, αλλά δεν θα είναι αρκετές για να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

«Αναμένουμε ότι καθώς η οικονομία θα ανοίγει και θα ανεβάζει ελπίζουμε ταχύτητα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα» ανέφερε ο κ. Πάουελ σε συνέδριο της Wall Street Journal. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές» πρόσθεσε. 

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι παραγγελίες για γερμανικά εργοστασιακά προϊόντα τον Ιανουάριο, με στήριξη από την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, μετά την πτώση κατά 2,2% του Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,7%. Οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 2,6% ενώ η εξωτερική ζήτηση αυξήθηκε κατά 4,2%. Σε ετήσια βάση, κατέβασαν ταχύτητα στο 2,5%, μετά το 6,1% έναν μήνα πριν.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,195 δολάριο, ενώ η στερλίνα χάνει 0,2% και φτάνει στο $1,387.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v