Υψηλό μίας εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Το επίκεντρο των επενδυτών στις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με το βλέμμα στη βελτίωση της διάθεσης εμβολίων κατά Covid-19. Ο DAX ενισχύεται 1%, το Λονδίνο 0,8%. Ανηφορίζουν οι τιμές πετρελαίου. Ανοδικά τα futures της Wall.

Υψηλό μίας εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα που κινείται υψηλότερα, καθώς το επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται στην προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τον πληθωρισμό εν μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη κατά 1,2%, το Μιλάνο κατά 0,6% όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που φτάνει σε υψηλό μίας εβδομάδας, με βοήθεια από τα κέρδη των εμπορευμάτων και τις μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με αυτά. Οι μετοχές εξορυκτικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.Θετικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές, με οδηγό τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα και την Ιαπωνία.

Ανοδική έναρξη συνεδρίασης δείχνουν και τα futures της Wall, μετά και το χθεσινό θετικό κλείσιμο. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά τις επαναγορές και να αυξάνουν τα μερίσματα από τα τέλη Ιουνίου.

Στο προσκήνιο και οι τιμές πετρελαίου. Κέρδη καταγράφει το αργό την Παρασκευή. Ειδικοί εκτιμούν ότι η διώρυγα του Σουέζ που έχει μπλοκάρει από τη στιγμή που προσάραξε γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, μπορεί να μείνει κλειστή για εβδομάδες, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο σημαντικής διαταραχής στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι τιμές κατέγραψαν βαριές απώλειες πάνω από 4%, καθώς η επιβολή πιο αυστηρών μέτρων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργεί ανησυχίες για τη ζήτηση. Την Παρασκευή ωστόσο, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2%, στα 59,75 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,6%, στα $62,98. Ο χρυσός διατηρείται στα 1.726,20 δολάρια/ουγγιά.

«Οι προσδοκίες ότι το μπλοκάρισμα του καναλιού του Σουέζ μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες προκάλεσαν φόβους για τον εφοδιασμό στις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο ερευνητής της Nissan Securities, Yasushi Osada.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,1% αυξήθηκε ο τζίρος στο βρετανικό λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι τα μη αναγκαία καταστήματα ήταν κλειστά. Τον Ιανουάριο είχε κάνει βουτιά 8,2%. 

Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, καθώς οι πωλήσεις από τα πολυκαταστήματα και οι πωλήσεις οικιακών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 16,2% και 16,1% αντίστοιχα. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 3,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, μήνα πριν ξεκινήσει η πανδημία. Οι διαδικτυακές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,6% σε μηνιαία βάση -ήταν το 36,1% των συνολικών πωλήσεων, ποσοστό-ρεκόρ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται 0,1% υψηλότερα, στο 1,178 δολάριο, ενώ η στερλίνα ενισχύεται 0,3%, στο $1,377.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v