Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφορύτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη οριακά ενώ το Μιλάνο κατά 0,1%. Με ρυθμό-ρεκόρ αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σταθερό το ευρώ, υποχωρεί η στερλίνα.

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ελαφρώς υψηλότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι διεθνείς αγορές στηρίζονται από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία (λιανικές πωλήσεις και ανεργία που ανακοινώθηκαν χθες) των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη οριακά ενώ το Μιλάνο κατά 0,1%.

Με ρυθμό-ρεκόρ αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της ισχυρότερης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης και της συνεχιζόμενης στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Το  ΑΕΠ έκανε άλμα-ρεκόρ 18,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος του 19% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το δ’ τρίμηνο του 2020 η Κίνα είχε εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,5%.

Σε τριμηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι του 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 3,2% το δ’ τρίμηνο του 2020.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά κορωνοϊού της Pfizer θα χρειαστεί εντός 12 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Ο Αλμπερτ Μπουρλά πρόσθεσε ότι το εμβόλιο ίσως γίνεται κάθε χρόνο.

Στο εταιρικό μέτωπο, περισσότερες από 400 χρηματοοικονομικές εταιρίες στη Βρετανία μετέφεραν τις δραστηριότητές τους και το προσωπικό τους, ενώ συνολικά περιουσιακά στοιχεία ενός τρισεκατομμυρίου λιρών (1,15 τρισεκατομμυρίου ευρώ) μεταφέρθηκαν σε χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του Brexit, ενώ αναμένεται ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες μετεγκατάστασης και περιουσιακά στοιχεία αναμένεται ότι θα μεταφερθούν εκτός της Βρετανίας, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης New Financial που ανακοινώθηκε σήμερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο 1,196 δολάριο, ενώ η στερλίνα χάνει 0,4% και αλλάζει χέρια στο $1,373.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v