Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση από τα υψηλά για τον Stoxx 600

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Άνοδος για τον δείκτη CAC 40. Ενισχύθηκε το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, περισσότεροι άνθρωποι διαγνώστηκαν με Covid-19 τις τελευταίες 7 μέρες από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα από την έναρξη της πανδημίας - ξεπερνώντας τα 5,2 εκατ. παγκοσμίως - με τις εξάρσεις να επιταχύνονται σε πολλές χώρες που είναι εξοπλισμένες για την αντιμετώπισή τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανησυχητική τάση, λίγες μόνο ημέρες αφότου ο πλανήτης ξεπέρασε τα 3 εκατ. θανάτους, έρχεται καθώς οι χώρες προχωρούν τους εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που δείχνουν αύξηση 12% στις λοιμώξεις σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν το τέλος της πανδημίας είναι ορατό.

Στο μεταξύ, έξτρα αποταμίευση 5,4 τρισ. δολαρίων έχουν κάνει οι καταναλωτές παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησε η πανδημία κορωνοϊού, ενώ γίνονται όλο και πιο σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές τους, ανοίγοντας τον δρόμο για ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης καθώς οι επιχειρήσεις κάνουν restart.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα νοικοκυριά μάζεψαν χρήματα που ισοδυναμούν με πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody's.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,07% στις 442 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 7.000 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,59% στις 15.368 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 6.296 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,2% στα 63,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.773 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2029 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v