Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό βήμα ξεκινάει η εβδομάδα στις ευρωαγορές

Το καλό διεθνές κλίμα ακολουθούν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού παρά τα εμβόλια. Εξτρα αποταμιεύσεις $5,4 τρισ. μάζεψαν τα νοικοκυριά διεθνώς, έτοιμα να ξοδέψουν ξανά.

Με θετικό βήμα ξεκινάει η εβδομάδα στις ευρωαγορές

Θετική έναρξη εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με στήριξη από το διεθνές καλό κλίμα. Την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις αμερικανικές τράπεζες να έχουν ισχυρά κέρδη τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,1%, η Μαδρίτη κατά 0,2% και το Μιλάνο σχεδόν αμετάβλητο.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, περισσότεροι άνθρωποι διαγνώστηκαν με Covid-19 τις τελευταίες 7 μέρες από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα από την έναρξη της πανδημίας - ξεπερνώντας τα 5,2 εκατ. παγκοσμίως - με τις εξάρσεις να επιταχύνονται σε πολλές χώρες που είναι εξοπλισμένες για την αντιμετώπισή τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανησυχητική τάση, λίγες μόνο ημέρες αφότου ο πλανήτης ξεπέρασε τα 3 εκατ. θανάτους, έρχεται καθώς οι χώρες προχωρούν τους εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που δείχνουν αύξηση 12% στις λοιμώξεις σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν το τέλος της πανδημίας είναι ορατό.

Την ίδια ώρα, έξτρα αποταμίευση 5,4 τρισ. δολαρίων έχουν κάνει οι καταναλωτές παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησε η πανδημία κορωνοϊού, ενώ γίνονται όλο και πιο σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές τους, ανοίγοντας τον δρόμο για ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης καθώς οι επιχειρήσεις κάνουν restart. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα νοικοκυριά μάζεψαν χρήματα που ισοδυναμούν με πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v