Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Ανέκαμψαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά την «βουτιά» της Πέμπτης. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ μετά από 20 χρόνια.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να αυξήσουν τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και να αφήσουν περιθώριο να ξεπερνά το 2% όταν χρειάζεται.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιδιώξει σκόπιμα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού για να αντισταθμίσει την προηγούμενη υστέρηση του στόχου”, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι επιθυμητό το υψηλότερο επίπεδο στο βωμό της νομισματικής χαλάρωσης.

Στο μεταξύ, κατά 0,8% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Μάιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, επιτυγχάνοντας τέταρτο διαδοχικό μήνα επέκτασης -δεν ήταν ωστόσο σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών. Η άνοδος του Μαΐου ήρθε μετά την ανάπτυξη κατά 2% του Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ παρέμεινε 3,1% χαμηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, μήνα πριν χτυπήσει η πανδημία.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,34% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,3% στις 7.121 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 1,73% στις 15.687 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,07% στις 6.529 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,2% στα 74,54 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.809 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1865.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v