Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Για δεύτερη μέρα ενισχύθηκε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Πτώση στο νήμα για τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Οριακή άνοδος για το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα Societe Generale ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το β’ τρίμηνο του έτους, χάρη στην ανάκαμψη της λιανικής τραπεζικής στη Γαλλία.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,44 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο έναντι κερδών 704 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται πως η Societe Generale είχε ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ 814 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ενώ το περασμένο έτος είχε σημειώσει ζημιές 1,26 δισ. ευρώ.

Παράλληλα κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός BP, ενώ γνωστοποίησε επέκταση του μερίσματος και του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

Η BP ανακοίνωσε πως θα προβεί σε επαναγορά μετοχών 1,4 δις. δολαρίων το γ’ τρίμηνο και πως αυξάνει το μέρισμα κατά 4% στα 5,46 σεντς ανά μετοχή. Επιπλέον, αναμένει επαναγορές περίπου 1 δις. δολαρίων ανά τρίμηνο κα ετήσια αύξηση μερίσματος 4% μέχρι το 2025, με βάση μια εκτιμώμενη μέση τιμή πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν πάλι οι τιμές στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων της ευρωζώνης τον Ιούνιο, στέλνοντας ένα ακόμα σήμα ότι ο πληθωρισμός δέχεται συνεχώς ανοδικές πιέσεις , σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, λόγω νέας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Σε ετήσια βάση η αύξηση είναι 10,2%. Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ορισμένων που λένε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει ολοκληρώσει την ανοδική πορεία του.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 465 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,39% στις 7.109 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,09% στις 15.555 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 6.723 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1% στα 70,48 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.812 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1879.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v