Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού δημιουργήθηκαν 235.000 θέσεις εργασίας έναντι 1,053 εκατ. τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 720.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, ισχυρή παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, παρά τους φόβους για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με την έρευνα που υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα μπορούσε να επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα έως τα τέλη της χρονιάς.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε στις 59,0 μονάδες τον Αύγουστο, από το υψηλό των 15 ετών του Ιουλίου των 60,2 μονάδων.

Παρέμεινε ωστόσο υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο ενώ ενδέχεται να μην εξαντλήσει ολόκληρο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ πριν ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης θα επιτρέψουν στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν το ρυθμό των αγορών από τα 80 δισ. ευρώ τον μήνα τον Σεπτέμβριο, σε 50 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος τότε (τον Μάρτιο), όπως είναι προγραμματισμένο επί του παρόντος, αναμένεται στο τέλος της χρονιάς.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% στις 471 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,35% στις 7.138 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,37% στις 15.781 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 6.689 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 69,67 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,1% στα 1.831 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1875.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v