Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ στις ΗΠΑ. Προβλημάτισαν τα macro στην Ευρωζώνη. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Κλειστό το χρηματιστήριο του Λονδίνου λόγω αργίας.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να βλέπουν θετικά την ομιλία Πάουελ την Παρασκευή όπου μεταξύ άλλων προετοίμασε τις αγορές για πιθανή μείωση στις αγορές ομολόγων πριν το πέρας του έτους αλλά χωρίς μεταβολές στα επιτόκια.

Στο μεταξύ, καθοδικά κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε, κατέβασε ταχύτητα στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο, από το ιστορικό υψηλό των 119,0 του Ιουλίου. Οι Αναλυτές, με βάση έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν τον δείκτη στις 118 μονάδες.

Επιπλέον, κατά 3,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες και ήταν υψηλότερο από τον Ιούλιο, όταν είχε φτάσει στο 3,8%, που ήταν και το πιο υψηλό των τελευταίων 28 ετών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ήταν αμετάβλητες.

Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένος δείκτης -για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- ανήλθε στο 3,4% σε ετήσια βάση -στο πιο υψηλό από το 2008- και ενισχύθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,07% στις 472 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,22% στις 15.887 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 6.687 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 68,86 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.812 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1796.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v