Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Οριακά ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ πιέσεις ασκήθηκαν για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση αλλά, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με μέτρια χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έναντι των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα συνεχιστούν οι καθαρές αγορές του PEPP, που έχει ένα συνολικό εύρος 1.850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι να κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας τελείωσε. Ωστόσο, «κρίνοντας από τις εκτιμήσεις για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού, το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών από το PEPP απ' ό,τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα».

«H ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει προχωρήσει σημαντικά και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,06% στις 467 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,03% στις 7.022 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,08% στις 15.623 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 6.684 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,3% στα 69,12 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.793 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1818 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v