Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, ανησυχίες για την ανάπτυξη

Προβληματισμό για τη δυναμική και την ευρωστία της ανάπτυξης προκαλούν αντίθετους ανέμους στις διεθνείς αγορές, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας και τα ευρω-χρηματιστήρια. Αγωνία για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, ανησυχίες για την ανάπτυξη

Πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς έρχεται στο προσκήνιο ξανά η αβεβαιότητα σχετικά με τη δυναμική και αντοχή της ανάκαμψης στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών Fed και EKT αντίστοιχα για τη συνέχεια των στηρίξεων, σε κλίμα ανησυχιών για την Covid-19.

To κοκτέιλ αβεβαιότητας δεν αφήνει μεγάλα πειθώρια για κινήσεις εντυπωσιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoox 600 υποχωρεί πάνω από 1%.

Στα κόκκινα ο FTSE του Λονδίνου (-9%), ο γερμανικός DAX (-1,2%), ο γαλλικός CAC 40 (1,1%) και ο ιταλικός FTSE MIB 57 (1,1%).

Την πτώση οδηγούν οι τράπεζες με τον δείκτη μετοών των χρηματοοικονομικών εταιρειών να υποχωρεί 1,6%. 

Οι πιέσεις έρχονται μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση στις αμερικανικές αγορές την Τρίτη. Ο Dow Jones έπεσε πάνω από 200 μονάδες καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές ανάπτυξης. Τα futures των αμερικανικών μετοχών είναι σχεδόν αμετάβλητα. 

Την Πέμπτη, επίσης, αναμένεται μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το πού θα πάνε τα πράγματα σχετικά με την εκτύπωση χρήματος της  ευρω-τράπεζας, καθώς οι επενδυτές  ζυγίζουν αν γεράκια και περιστέρια θα συμφωνήσουν σε περιορισμό ή όχι του ρυθμού αγοράς ομολόγων και τα χρονοδιαγράμματα.

Ηδη αναπτύσσονται ανησυχίες στις ΗΠΑ για νέο πιθανό οικονομικό πλήγμα από την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, με την Goldman Sachs να υποβαθμίζει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης το Σαββατοκύριακο.

Η Morgan Stanley επίσης υποβάθμισε τις αμερικανικές μετοχές: «Βλέπουμε έναν προβληματικό Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», σημειώνει ανάλυση.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει στοιεία για την απασχόληση όπου και εκεί εμφανίζονται σημάδια αδυναμίας και κόπωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v