Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτονικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις τιμές ενέργειας. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%. Στο πιο υψηλό από το 1993 ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Επιστροφή σε ανάπτυξη για τη Βρετανία.

Υποτονικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα στις αγορές.

To υποτονικό κλίμα έρχεται καθώς οι αγορές παγκοσμίως παραμένουν ευμετάβλητες εν μέσω ανησυχιών και για τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου - οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup αναμένεται να δημοσιεύσουν, ξεκινώντας από την Τετάρτη.

Η εικόνα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

Κατά 4,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν ελαφρώς κάτω από 4%. Την τελευταία φορά που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε καταγραφεί τόσο ψηλά ήταν τον Δεκέμβριο του 1993 (4,3%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος. Η αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων (14,3%) ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον συνολικό πληθωρισμό.

Σε ανάπτυξη επέστρεψε η βρετανική οικονομία τον Αύγουστο αφότου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Ιούλιο, διατηρώντας την αίσθηση και τα στοιχήματα των αγορών που θέλουν την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει τα επιτόκια πριν το τέλος της χρονιάς. Οπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, μετά την αναθεώρηση του Ιουλίου σε πτώση κατά 0,1%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ παραμένει 0,8% υψηλότερα από το επίπεδο που ήταν προ πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v