Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 1,3%. Ανοδικά (+0,2%) τα futures της Wall. Στις Συνόδους των παγκόσμιων ηγετών το βλέμμα. Δεύτερος μήνας συρρίκνωσης για την κινεζική μεταποίηση.

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά ξεκινούν την εβδομάδα τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις από τις συνεδριάσεις των διεθνών ηγετών. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 1,3%.

Η θετική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά τη μικτή διάθεση σε Ασία-Ειρηνικό και τη μικτή εικόνα κινεζικής μεταποίησης Οκτωβρίου. Ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ηταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης της μεταποίησης.

Φτωχές οι δεσμεύσεις της G20 στη Ρώμη για το κλίμα. Ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν, ανάμεσά τους ο οικοδεσπότης της, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, τη βρήκαν «επιτυχή», ή «μια καλή ένδειξη». Για άλλους, όμως, ανάμεσά τους τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η όποια πρόοδος ήταν πολύ ανεπαρκής σε σύγκριση με τις προσδοκίες όσον αφορά τις δεσμεύσεις στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Δεν τέθηκε ξεκάθαρη προθεσμία ούτε για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ούτε για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα πρώτα τριμηνιαία κερδη από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού είχε η Ryanair, ενημερώνοντας ωστόσο ότι αναμένει ετήσια ζημιά έως και 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναγκαστεί να κάνει εκπτώσεις στα εισιτήρια για να γεμίσει τα αεροπλάνα της τον χειμώνα. Οπως μεταδίδει το CNBC, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η οποία έκανε περισσότερες πτήσεις από τις ευρωπαϊκές αντιπάλους της, ανέφερε ζημία μετά τους φόρους ύψους 48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022, σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκίας για μείωση στα 43 εκατ. ευρώ.

Παραιτείται από τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος της BarclaysJes Staley, μετά την έρευνα που τον συνέδεσε με τον Jeffrey Epstein, τον Αμερικανό χρηματιστή που κατηγορείτο ότι είχε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια και αυτοκτόνησε στη φυλακή το καλοκαίρι του 2020. Η έρευνα από τη ρυθμιστική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σχέση μεταξύ Staley και Epstein ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και οδήγησε σε αρχικά συμπεράσματα ότι είχαν κάποιο είδος σχέσης, ωστόσο δεν απέδειξε ότι ο Staley είχε γνώση των φερόμενων εγκλημάτων του Eipstein.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,5% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το χειρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα οδηγήθηκε από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v