Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός συγκρατεί τις ευρωπαϊκές αγορές

H Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι κινείται 0,1% ανοδικά, το Μιλάνο υποχωρεί 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται 0,1% αρνητικά.

Ο πληθωρισμός συγκρατεί τις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες κινήσεις στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές πληθωρισμού της ευρωζώνης. H Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι κινείται 0,1% ανοδικά, το Μιλάνο υποχωρεί 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται 0,1% αρνητικά.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat χθες επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο σε υψηλό 13 ετών - έτρεξε με 4,1% ετησίως. Είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε σε υψηλό δεκαετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 4,2%, τον περασμένο μήνα - αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας για αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι χειρότερες πωλήσεις αυτοκινήτων που έχουν γίνει ποτέ μήνα Οκτώβριο στην Ευρώπη, έγιναν φέτος, με τους κατασκευαστές να ελπίζουν ότι η παρατεταμένη έλλειψη τσιπ επιτέλους θα αμβλυνθεί. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων κινήθηκαν καθοδικά κατά 29% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα 798.693 οχήματα, όπως ενημέρωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι πωλήσεις ήταν μόλις 2,7% υψηλότερες.

Alert για φούσκα στην αγορά ακινήτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εχουν αυξηθεί οι ευπάθειες στις αγορές για κατοικίες, αναφέρει στην τελευταία Eκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Aπώλειες 1% στις αγορές εμπορευμάτων, με το μπρεντ στα 79,57 δολάρια ανά βαρέλι. 

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 16 μηνών έφτασε αυτή την εβδομάδα το ευρώ, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τις διευκολυντικές πολιτικές της, παρόλο που ο εκτεταμένος πληθωρισμός οδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στην αύξηση επιτοκίων. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αγορά στοιχηματίζει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και της Αγγλίας θα αυξήσουν τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά την επόμενη χρονιά, τη στιγμή που η ΕΚΤ πιέζει έναντι των προσδοκιών για αύξηση του κόστους δανεισμού το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v