Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές μετά το αυστριακό lockdown

H Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 1,7%, το Μιλάνο 1,5%. Σε τέταρτο γενικό «λουκέτο» μπαίνουν οι Αυστριακοί από Δευτέρα. Κατηφορίζουν οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών, πτώση πάνω από 3% για τη μετοχή της Lufthansa.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές μετά το αυστριακό lockdown

Καθοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση για lockdown στην Αυστρία. H Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 1,7%, το Μιλάνο 1,5%. Κατηφορίζουν οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών, πτώση πάνω από 3% για τη μετοχή της Lufthansa.

Το τέταρτο εθνικό lockdown θα ζήσει η Αυστρία από Δευτέρα - γίνεται η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη σε γενικό «λουκέτο» από τότε που κυκλοφόρησε το εμβόλιο - καθώς η αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων Covid απειλεί να κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου που αναμεταδίδει το Bloomberg και το Reuters.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου. Aναμένεται να διαρκέσει αρχικά 10 έως το πολύ 20 μέρες, όπως δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά της Covid από την 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληα, από το κακό στο χειρότερο πάει η κρίση του κορωνοϊού στη Γερμανία, με το σκηνικό να είναι εξαιρετικά δύσκολο ενόψει Χριστουγέννων και τον υπουργό Υγείας να μην αποκλείει τίποτα, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για lockdown. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα νέα κρούσματα αυξάνονται ασταμάτητα, ενώ οι Αρχές καθυστερούν να δράσουν εν μέσω αλλαγής εξουσίας - οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κρούσματα και θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. 

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλήρεις σε ορισμένες περιοχές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο Βερολίνο, υπήρχαν διαθέσιμα 79 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τους 3,8 εκατ. κατοίκους της πόλης την Παρασκευή, ενώ στη Βρέμη υπήρχαν μόνο 5 κρεβάτια για τους 680.000 κατοίκους της. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, άλμα 18,4% έκαναν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση από τον Νοέμβριο του 1951, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί 20,6%. 

Μικτά οι αγορές σε Ασία-Ειρηνικό, με τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να καταγράφουν απότομη πτώση και τις τεχνολογικές υπό πίεση. Βουτιά πάνω από 10% για τη μετοχή της Alibaba, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v