Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Οριακά υψηλότερα το ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα στην τελευταία μέρα μιας εβδομάδας με έντονες συγκινήσεις εξαιτίας των ανησυχιών που προκάλεσε η εμφάνιση της μετάλλαξης «όμικρον».

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,57% στις 462 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στις 7.122 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,61% στις 15.169 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 6.765 μονάδες.

Στο μεταξύ, κατά 0,2% ενισχύθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι λιανικές πωλήσεις ήταν 0,3% υψηλότερα, σε μηνιαία βάση.

Σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% στην ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ των 27.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης ανέβασε ξανά ρυθμό τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ).

Συνολικά, ο ρυθμός επέκτασης ήταν ισχυρός και παρέμεινε πάνω από το ιστορικό μέσο όρο της, αντανακλώντας κυρίως την ανθεκτικότητα του τομέα υπηρεσιών αφού ο τομέας της μεταποίησης δέχεται πιέσεις παό τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο Σύνθετος Δείκτης ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit αυξήθηκε στις 55,4 μονάδες τον Νοέμβριο, από 54,2 τον Οκτώβριο, βάζοντας τέλος σε τρίμηνο σερί επιβράδυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα δείχνει συρρίκνωση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,3% στα 67,36 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,9% στα 1.778 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα σε σχέση με το δολάριο στο 1,1305 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v