Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ομικρον ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές

H Φρανκφούρτη χάνει 1,6%, το Λονδίνο 1,4%, το Παρίσι 1,6%, το Μιλάνο 1,9% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 1,5%. Το αμερικανικό αργό χάνει 2,6%, στα 68,14 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 2,8% βρίσκεται στα $71,34.

Η Ομικρον ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, με το κλίμα να επιβαρύνεται από την παραλλαγή Ομικρον. H Φρανκφούρτη χάνει 1,6%, το Λονδίνο 1,4%, το Παρίσι 1,6%, το Μιλάνο 1,9% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 1,5%.

Η κίνηση έρχεται αφότου ο επικεφαλής της Moderna, Stephane Bancel, είπε στους Financial Times, ότι αναμένει πως τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας μετάλλαξης. Ο Bancel είπε στο CNBC, τη Δευτέρα, ότι θα χρειαστούν μήνες για να δημιουργηθεί και να αποσταλεί εμβόλιο κατά της Ομικρον.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να καθοριστεί κατά πόσο οι μεταλλάξεις επηρρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 4,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Η άνοδος είναι η πιο μεγάλη στην ιστορία της ευρωζώνης, ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 4,5%.

Aνέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός και στη Γαλλία τον Νοέμβριο, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, καθώς η άνοδος των τιμών Ενέργειας και προϊόντων μεταποίησης αντισταθμίστηκε από την πτώση του κόστους νωπών προϊόντων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 3,4%, υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 3,2% - ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2008. Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Οκτώβριο - υποχώρησαν 0,4% σε μηνιαία βάση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 2,6%, στα 68,14 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 2,8% βρίσκεται στα $71,34.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v