Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων αποφάσισε να διπλασιάσει το tapering στα 30 δισ. δολάρια τον μήνα και να δώσει σήμα για έξι αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023.

«Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρα επίπεδα αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, υπογράμμισε.

Η ίδια επισήμανε ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον έχουν παρακινήσει κάποιες χώρες να επαναφέρουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αυτόν τον μήνα. Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού περιορίζουν την ανάκαμψη στον κυρίαρχο κλάδο του μπλοκ, τις υπηρεσίες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έδειξαν ότι ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 55,4 τον Νοέμβριο. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο και χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 54,0 μονάδες.

Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών προσγειώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 53,3 μονάδες από 55,9 και έναντι πρόβλεψης για 54,1.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,23% στις 476 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 7.260 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,03% στις 15.636 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,12% στις 7.005 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 2,8% στα 72,92 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 2% στα 1.799 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1308 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v