Υψηλό ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Θετικό μομέντουμ στις διεθνείς αγορές από την είσοδο στη νέα χρονιά. Παραμένει η αβεβαιότητα της Ομικρον, με τις ΗΠΑ να σπάνε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Θετικά τα futures της Wall. Το Παρίσι ενισχύεται 1,3%.

Υψηλό ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς συνεχίζεται η δυναμική της νέας χρονιάς στις παγκόσμιες αγορές. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο κερδίζει 1,3% (ήταν κλειστό χθες λόγω αργίας), το Παρίσι καταγράφει άνοδο 1,3% επίσης, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 0,8%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,6% υψηλότερα. Οι περισσότεροι τομείς είναι σε θετικό έδαφος, εκτός από τις μετοχές υγειονομικής περίθαλψης και χημικών. Οι μετοχές των αεροπορικών και των ταξιδιωτικών εταιρειών είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους στον δείκτη, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 3,4%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν το 2022 με το δεξί τη Δευτέρα, με τους περισσότερους σημαντικούς περιφερειακούς δείκτες υψηλότερα την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία Covid-1. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς ή lockdown για να σταματήσουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον. Παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφηκε στις ΗΠΑ, με πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε μία μέρα. Ο αριθμός των λοιμώξεων της Δευτέρας είναι σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ των 590.000 που καταγράφηκε πριν από τέσσερις ημέρες.

Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική θα είναι βασικά θέματα για το 2022, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος για να βοηθήσει να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Θετικά τα futures της Wall, αφότου ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν νέο ρεκόρ την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, ανοδικά κινήθηκε το γερμανικό λιανεμπόριο το 2021. Ο τζίρος λιανικής για όλη την περασμένη χρονιά αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 0,9% σε πραγματικούς όρους και κατά 3,1% σε ονομαστικούς όρους, σε σύγκριση με το 2020. Ριμπάουντ για τις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο.

Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, δίνοντας ενδείξεις ότι οι πιέσεις στην ευρωζώνη ίσως έχουν κορυφωθεί. Προσεκτική αισιοδοξία και στο Λονδίνο: Μάλλον σταθεροποιούνται τα κρούσματα, ενώ είναι πιθανό να μειωθούν οι μολύνσεις την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμά επιδημιολόγος.

Σε ανάπτυξη επέστρεψε ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών της Κίνας του τομέα μεταποίησης τον Δεκέμβριο. Ο ΡΜΙ αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες, από 49,9 που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v