Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στις Κεντρικές Τράπεζας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά από δηλώσεις στελεχών τις Fed για αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Μάρτιο καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ανέβει στο 7%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για να επιτύχει τον στόχο αυτό,

«Κατανοούμε ότι η άνοδος στις τιμές δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την ανησυχία», σημείωσε.

Στο μεταξύ, στο 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, έναντι πλεονάσματος 25 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωζώνη καταγράφει εμπορικό έλλειμμα από τον Ιανουάριο του 2014.

Οι διεθνείς εξαγωγές ανήλθαν σε 225,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, αυξημένες κατά 14,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 226,6 δισ., σημειώνοντας αύξηση 32% σε ετήσια βάση.

Το εμπόριο εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε στα 204,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 22,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Επιπλέον, κατά 0,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, επιταχύνοντας από τη σχεδόν στασιμότητα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας την Παρασκευή. Ήταν πολύ υψηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για άνοδο κατά 0,4%.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε για πρώτη φορά σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, σε σύγκριση δηλαδή με τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,7%, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία έχει ανακτήσει πλήρως το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, κατά 2,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.

«Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ποσοστά μόλυνσης Covid-19 και τα σχετικά προληπτικά μέτρα και το 2021», δήλωσε ο Georg Thiel, πρόεδρος της Destatis.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,01% στις 481 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 7.542 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,93% στις 15.883 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,81% στις 7.243 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1% στα 82,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,2% στα 1.818 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1414 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v