Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με γερμανικό δείκτη DAX 30 να καταγράφει απώλειες σχεδόν 2%. Πτώση 2,2% για το πετρέλαιο.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές δείχνουν να στρέφονται μακριά από τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου όπως είναι οι μετοχές.

Στο μεταξύ, κατά 3,7% χαμηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή - ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Ωστόσο, ήταν 2,6% υψηλότερα από το σημείο πριν από την πανδημία, από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι πωλήσεις σε καταστήματα μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 7,1% τον Δεκέμβριο, με τους εμπόρους να αποδίδουν την πτώση στην εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,84% στις 474 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,2% στις 7.494 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,94% στις 15.603 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,75% στις 7.068 μονάδες.

"Η εξέταση των υποκείμενων παραγόντων πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας", τόνισε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας, αλλά και γεωπολιτικοί παράγοντες, ακόμη και ο καιρός, επηρεάζουν τις αυξήσεις των τιμών.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι από τους σχετικούς Οργανισμούς υποτίμησαν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τον ρυθμό με τον οποίο θα ανακάμψουν οι οικονομίες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 2,2% στα 84,98 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.834 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1344 δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v