Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 1%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 1%. Τη συνεδρίαση της Fed αναμένουν οι επενδυτές.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως βρίσκονται εν αναμονή της κατεύθυνσης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της έναρξης της σεζόν εταιρικών κερδών. H κεντρική τράπεζα συνεδριάζει στις 25-26 Ιανουαρίου.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,2% και το Μιλάνο 0,5%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο 4,1% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η ένδειξη σηματοδοτεί πτώση 0,4 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν. Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,5%, σημειώνοντας άνοδο 0,2 μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Να μην αναπροσαρμόσει τα επιτόκια αποφάσισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ) την Τρίτη. Ωστόσο, επέλεξε να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και βρίσκονται στο -0,1%. Παράλληλα, ο στόχος απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου ορίστηκε στο 0% περίπου, όπως και τον Δεκέμβριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 25ης Ετήσιας Έκθεσης CEO της PwC, η συνεχιζόμενη πανδημία, αλλά και οι συνθήκες της αγοράς, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το μεγάλο κύμα παραιτήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, αυξάνουν την πίεση για τους CEO παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ συγκριτικά με τα τελευταία 10 χρόνια, όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας για το επόμενο έτος. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των CEO, (77%), προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.446 CEO από 89 χώρες κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του βαρελιού πετρελαίου Brent έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας και πλέον, κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των δυσχερειών στην προσφορά και την αύξηση της ζήτησης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v