Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τους δείκτες DAX 30 και CAC 40 να καταγράφουν απώλειες 1,5% Στο επίκεντρο οι αποφάσεις τις ΕΚΤ και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. «Άλμα» για το ευρώ στο 1,1437 δολ.

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει στάση αναμονής και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. 

Η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται όπως και η αγορά εργασίας, επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Η οικονομία επηρεάζεται όλο και λιγότερο σε κάθε κύμα της πανδημίας, τόνισε. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός εξέπληξε. Συμπλήρωσε δε ότι αναμένεται να είναι ενισχυμένος για περισσότερο απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά, αλλά σύμφωνα με την ίδια θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται εντός της χρονιάς.

Αναλυτικότερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο και είναι πιθανό να μείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα. Σε αυτό βασικό ρόλο παίζει το ενεργειακό κόστος, το οποίο ανεβάζει τις τιμές σε αρκετούς κλάδους, όπως τα τρόφιμα, οι μεταφορές και τα λιπάσματα.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,76% στις 468 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,71% στις 7.528 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,57% στις 15.368 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,54% στις 7.005 μονάδες.

Στο μεταξύ, συνέχισε να χάνει δυναμική η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης τον Ιανουάριο καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών πιέστηκε από την υποτονική ζήτηση εν μέσω τω μέτρων περιορισμού της παραλλαγής «όμικρον» του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο Σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο –το χαμηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Φεβρουάριο- και διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα της προκαταρκτικής εκτίμησης για 52,4.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,7% στα 88,90 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.817 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 1,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1437 δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v