Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές την τελευταία μέρα του μήνα

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο κινείται σταθεροποιητικά, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,1%, το Μιλάνο κατά 0,8% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατά 0,5%. Η κίνηση στην Ευρώπη έρχεται μετά την άνοδο των ασιατικών αγορών, με τον Nikkei να κλείνει με κέρδη 1,07%.

Θετικά οι ευρωαγορές την τελευταία μέρα του μήνα

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, την τελευταία μέρα συναλλαγών του Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και τις τιμές του πετρελαίου.

Τις μεσημεριανές ώρες ωστόσο μαζεύονται τα κέρδη, μετά την πιο θετική πρωινή έναρξη. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο κινείται σταθεροποιητικά, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,1%, το Μιλάνο κατά 0,8% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατά 0,5%.

Η κίνηση στην Ευρώπη έρχεται μετά την άνοδο των βασικών δεικτών της Ασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον Nikkei 225 στην Ιαπωνία να κλείνει με κέρδη 1,07%. Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη έκλεισαν νωρίς ενόψει των εορτών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.  Κλειστά όλη την εβδομάδα λόγω του εορτασμού του σεληνιακού νέου έτους τα χρηματιστήρια της Κίνας, ενώ το Χονγκ Κονγκ θα μείνει κλειστό έως και τις 3 Φεβρουαρίου. 

Kατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και 2,2% στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά το ετήσιο +3,9% στην ευρωζώνη και το +4,1% στην ΕΕ του τρίτου τριμήνου.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή έδειξαν ότι η ανάπτυξη της κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της χώρας για τον Ιανουάριο ήταν στο 50,1, λίγο πάνω από το επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ερευνα ιδιωτικής εταιρείας που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο.

Χαμηλότερα από τις προσδοκίες κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ωστόσο άνοδο κατά 1,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 14,65 δισ. γεν. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1%. Παράλληλα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 100,4 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση. 

Στη Wall Street οι επενδυτές ετοιμάζονται για την τελευταία ημέρα trading ενός μήνα που θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος για τον S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020. Οι αγορές έχουν δεχθεί μεγάλη μεταβλητότητα τον Ιανουάριο καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η Fed έδωσε σήμα την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό. Οι αγορές αναμένουν πέντε αυξήσεις επιτοκίων το 2022, με την πρώτη να έρχεται τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάζει τη Δευτέρα για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των γειτόνων εν μέσω συσσώρευσης στρατιωτών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό και το μπρεντ καταγράφουν κέρδη πάνω από 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v