Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές με επίκεντρο την Ουκρανία

Με πτώση άνω του 2% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Έχασε κεφαλαιοποίηση 34 δισ. στερλίνες ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Περιορίστηκαν οι απώλειες στο ρωσικό χρηματιστήριο. Επιμένουν ανοδικά πετρέλαιο και χρυσός. Υποχωρεί το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στην Ουκρανική κρίση.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία καθώς σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι πιθανή ρωσική εισβολή από στιγμή σε στιγμή.

Η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της αναφορικά με τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προτείνοντας το Κρεμλίνο να επεκτείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά την οργή της Ρωσίας και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,83% στις 460 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε κεφαλαιοποίηση 34 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας  πτώση 1,69% στις 7.531 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,02% στις 15.113 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,27% στις 6.852 μονάδες.

Παράλληλα, ο χρηματιστηριακός δείκτης MOEX υποχώρησε 1% και ο RTS δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,4%. Στο μεταξύ το ρωσικό ρούβλι γύρισε ανοδικά σε σχέση με το δολάριο πάνω από 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,3% στα 93,36 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 1,1% στα 1.862 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1309 δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v