Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές μετά τον υψηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,6%. Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982 έκαναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Τρέχει η βρετανική οικονομία. Στο 5,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές μετά τον υψηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά τον πιο υψηλό από τον αναμενόμενο πληθωρισμό Ιανουαρίου των ΗΠΑ και τις πιο επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχου της Federal Reserve που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο 0,8%.

Στο 7,5% από 7% τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν άνοδο στο 7,3%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1982. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,4%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία εάν βιαστεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική.

Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», είπε σε συνέντευξη στο Redaktionsnetzwerk Deutschland που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. «Αντίθετα: Αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας να τεθούν σε κίνδυνο».

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι, αφότου ωστότο υπέστη ένα πιο ήπιο πλήγμα από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο. Η επέκταση κατά 7,5% ήταν η μεγαλύτερη από το 1941 και έκανε τη Βρετανία την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προηγμένη οικονομία το 2021. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον κράτησε τους καταναλωτές στο σπίτι.

Στο μέτωπο των δεδομένων από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στο 4,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2022 σε εθνικό επίπεδο. Τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 5,3%, όπως θυμίζει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Ο πληθωρισμός εναρμονισμένος - για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη - διαμορφώθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση και στο 0,9% σε μηνιαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v