Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές

Πτώση…στο νήμα για τον ευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 με τις τράπεζες ωστόσο να σημειώνουν «βουτιά» 4,4%. Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο. Βουτιά για το ρούβλι.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αντίχτυπο που θα έχουν οι ρωσικές κυρώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας  προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 20% από 9,5% προηγουμένως, προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι που νωρίς το πρωί βυθιζόταν έως και 30%. Αργότερα η πτώση περιορίστηκε στο 16%.

«Μπορεί να είδαμε την πιο απότομη πτώση του ρωσικού νομίσματος στην σύγχρονη ιστορία του αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον πάτο», έγραψε ο Alex Kuptsikevich. «Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για σταθεροποίηση μόνο αφού προηγηθούν τα κατάλληλα βήματα από τους πολιτικούς.

“Σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη, οι σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι με τους ανθρώπους της Ουκρανίας”, αναφέρει σε δήλωση της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ.

"Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ" καταλήγει η ανακοίνωση.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,09% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,42% στις 7.458 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 14.461 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,39% στις 6.658 μονάδες. Νωρίτερα ο Stoxx 600 είχε φτάσει να χάνει πάνω από 1,5%.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες οι οποίες "βούλιαξαν" 4,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 3,9% στα 95,11 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.896 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1227 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v