Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στις ευρωαγορές

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι ευρωαγορές μετά την «βουτιά» της Πέμπτης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Άλμα» άνω του 3% στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τον αντίχτυπο που θα έχουν οι ευρωπαικές κυρώσεις στη Ρωσία, την ώρα που συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία με τις μάχες να έχουν φτάσει μέχρι τα περίχωρα του Κιέβου.

Στο μεταξύ, στις -8,8 μονάδες διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη από -8,5 τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα στοιχεία για τον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης που παρουσίασε την Παρασκευή.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator - ESI) αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες, στις 112,8 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,3 μονάδες στις 114,0 στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, κατά 0,3% υποχώρησε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Μετά την επιτάχυνση του περασμένου καλοκαιριού, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας φρέναρε στο τέλος του έτους λόγω του τέταρτου κύματος Covid-19 και των ενισχυμένων προληπτικών μέτρων για τη συγκράτηση της Covid-19.

Παράλληλα, περισσότερο από το αναμενόμενο ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία, προσθέτοντας ένα επιπλέον πρόβλημα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει ομαλά τα μέτρα τόνωσης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 4,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Insee.

Πρόκειται για την πιο ισχυρή άνοδο των τιμών καταναλωτή από το 1997. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση κατά 3,7%.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,32% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 3,91% στις 7.489 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 3,67% στις 14.567 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 3,55% στις 6.752 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 1,6% στα 91,37 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχωρεί 2% στα 1.886 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1246 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v